TP

.NET - Literatura a webové stránky

Často řešeným dotazem v diskuzních fórech je otázka na vhodnou literaturu a webové stránky s .Net tématikou. V tomto článku se pokusím dát dohromady odpovědi na tuto otázku z různých zdrojů, včetně mých zkušeností a uvést seznam kvalitní literatury o platformě .Net a jazyce C# a také uvést seznam odkazů na kvalitní on-line zdroje. V seznamu naleznete poměrně rozsáhlou škálu knih od knih vhodných pro začínající programátory až po knihy zaměřené na poměrně složitá témata. Mezi knihami je uvedena i jedna, kterou lze zdarma stáhnout z internetu. Většina uvedených knihy jsou česky psané (a nebo přeložené), ale on-line zdrojů v češtině tolik neexistuje, proto jsou zde uvedeny i některé kvalitní anglické stránky.

Seznam rozhodně není kompletní a existuje mnoho dalších knih a webových stránek, které zde nejsou uvedeny a měly by být. Pokud o nějakém dalším kvalitním zdroji víte, napište prosím do komentářů u článku a já budu článek průběžně doplňovat.

Knihy

C# pro zelenáče
(Miroslav Virius)
Kniha je vhodná pro úplné začátečníky a vysvětluje jazyk C# i principy ze kterých tento jazyk vychází (tedy objektově orientované programování). V knize jsou vysvětleny všechny základní konstrukce a datové typy jazyka. Z .Net frameworku se při čtení knihy seznámíte i s objekty pro práci se soubory a s třídami pro tvorbu grafického uživatelského rozhraní.
Další informace..
Microsoft.NET Webové aplikace (.Net Framework, C# a ASP.NET)
(Jeff Prosise)
Tato kniha je vhodná pro lidi, kteří již mají s programováním nějaké zkušenosti. Jedná se o velmi kvalitní knihu zaměřenou zejména na vývoj webových aplikací, ale obsahuje i obecnější úvod o .Netu. Kniha je obsahuje i pokročilejší témata (ohledně web aplikací), která nejsou ve většině knih obsažena. Pokud nejste úplný začátečník a chcete se naučit Asp.Net je tato kniha skvělá (ikdyž dražší) volba.
Další informace..
Programujeme .NET aplikace ve Visual Studiu.NET
(Dalibor Kačmář)
Tato kniha je také vhodná pro lidi, kteří již mají nějaké zkušenosti. Jedná se sice o nepříliš rozsáhlou publikaci (a je psána pro starou verzi .Netu - 1.0 beta), ale přesto obsahuje dobrý přehled toho co lze pomocí .Netu vytvářet. Po přečtení knihy člověk získá základní orientaci a není problém dohledat detailnější popis na internetu.
Další informace..
C# Programujeme profesionálně
(Kolektiv autorů; Wrox)
Tato kniha předpokládá znalost libovolného programovacího jazyka a je vhodná pro mírně i více pokročilé programátory. Tato poměrně rozsáhlá kniha se kromě jazyka C# a obecnými informacemi o .Netu zabývá i velkým množstvím pokročilejších témat jako je například práce s XML, přístup k databázi, .Net Remoting, integrace s COM, COM+ a další. Knihu v originálu vydává nakladatelství Wrox, což je samo o sobě zárukou kvality.
Další informace..
.Net in Samples
(Jan Šeda; Skilldrive.com)
V této elektronické a zdarma dostupné knize naleznete velké množství názorných příkladů, které umožňují rychlé a snadné pochopení probírané tématiky. V současné době v knize naleznete velké množství příkladů zaměřených na bezpečnost a kryptografii, formátování textu, čísel a data, WMI, XML a mnohé další. V příloze knihy naleznete také úvod do jazyka C#. Tuto knihu je rozhodně dobré mít po ruce, protože v ní velice často naleznete přímo to co potřebujete. Knihu naleznete na www.skilldrive.com ve formátu PDF a nebo DOC.

Webové stránky

.NET Framework SDK QuickStart Tutorials
(anglicky psané)
Na této stránce naleznete přehledně seřazené a velmi dobře vysvětlené příklady pokrývající téměř celý .Net Framework. Příklady lze procházet postupně od nejjednodušších až po poměrně složité, ale lze v nich snadno dohledat i vysvětlení jednotlivých témat. Příklady lze stáhnout z internetu jako součást .Net Framework SDK.
.NET QuickStart Tutorials
Pokud se chystáte tvořit aplikace pomocí nově uvolněných Express nástrojů a nebo pomocí Visual Studia 2005 (zatím pouze beta verze), rozhodně by vám neměla uniknout obdobná stránka věnovaná nové verzi Asp.Net.
.NET QuickStart Tutorials - Asp.Net 2.0
Brožury s vývojářskou tématikou
(česky psané)
Česky (nebo slovensky) psané brožury s .Net tématikou naleznete zdarma ke stažení na webových stránkách Microsoft.cz. Naleznete zde jednak brožury vhodné pro začátečníky (například úvod o architektuře .Net platformy, Asp.Net pro začátečníky a příručku o tvorbě webových aplikací pomocí nově uvolněných Express nástrojů), ale i brožury zabývající se pokročilejšími tématy (například SQL Reporting Services).
MSDN: Brožury
.NET a Visual Studio kurzy
(česky psané)
Tyto on-line kurzy jsou koncipovány jako výukový materiál a krok po kroce vás provedou vybraným tématem. Na stránce naleznete kurzy k základním .Net jazykům (C# a VB.Net) a technologiemi pro vývoj webových aplikací pracujícími s daty (Asp.Net a Ado.Net). Obsahem se tyto kurzy velmi podobají výše uvedeným .NET QuickStart Tutorials, až na to, že jsou česky psané.
.NET Kurzy
MSDN.com
(anglicky psané)
Na MSDN naleznete nejen kompletní popis všech objektů obsažených v .Net Frameworku, ale i články a přehledy vysvětlující jednotlivá témata. Problémem MSDN je právě jeho rozsáhlost a je všobecně známé, že na MSDN lze nejlépe hledat pomocí googla (hledany text site:msdn.microsoft.com). Pokud hledáte vysvětlení nějakého tématu zkuste se nejprve podívat na odkaz .NET Framework SDK, kde naleznete rozcestník obsahující odkazy na nejdůležitější témata.
Hlavní stránka: MSDN.com | Rozcestník: .NET Framework SDK

Kde hledat odpovědi

Pokud máte nějaký konkrétní problém a jinak se již v .NETu orientujete, je rozhodně nejlepší zkusit odpověď nejprve nalézt na internetu. Pokud se vám nepodaří odpověď nalézt zadáním dotazu do Googlu (a nebo MSN Search) zkuste ještě prohledat známé servery zabývající se .Net tématikou. Vzhledem k tomu, že takovéto stránky většinou neobsahují příliš mocné vyhledávání je možné použít opět google a to zadáním výrazu jako např. hledany dotaz site:vyvojar.cz. Následující stránky by při hledání rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti:

Anglické stránky

České stránky

Diskuzní fóra

Pokud se vám nepodaří nalézt odpověď na některé z výše uvedených stránek nezbývá vám nic jiného, než se zeptat v diskuzních fórech. Těch existuje celá řada a to jak českých tak anglických.

Další užitečné odkazy

Webhosting pro Asp.Net
Pokud hledáte webhosting pro různé vaše výtvory v Asp.Net, máte šanci využít některý z web hostingů, které vám umožňují provoz vaší aplikace zdarma (jediné omezení spočívá v doméně třetího řádu, tedy neco.domena.cz). Jedná se o www.aspweb.cz a aspdotnet.cz. Obě služby dokonce umožňují provozovat stránky vytvořené v beta verzi Asp.Net 2.0.

Published: Saturday, 2 July 2005, 6:55 PM
Author: Tomas Petricek
Typos: Send me a pull request!
Tags: